Poľský maliar J. Nowak vystavuje v Pezinku obrazy s prírodnou tematikou

23.06.2012 Pezinok

Pezinok 22. júna (TASR) - V túžbe po slobode, taký je názov výstavy diel poľského maliara Jana Nowaka. Dnes ju sprístupnili v Galérii insitného umenia v Pezinku, ktorú spravuje Slovenská národná galéria (SNG). Zo svojich zbierok a kolekcie autora ju pripravilo Sliezske múzeum v Katoviciach v rámci Programu spolupráce medzi Ministerstvom kultúry SR a Ministerstvom kultúry a národného dedičstva Poľskej republiky na roky 2012–2014.

"Prezentácia je doplnená dielami, ktoré autor daroval do zbierky SNG. Výstava pozostáva z vyše 50 grafických listov prevedených v technike linoryt a suchá ihla," uviedla Katarína Čierna z SNG, ktorá expozíciu v pezinskom Schaubmarovom mlyne pripravila s poľskou kurátorkou Soniou Wilk.

Podľa nich pre insitného umelca Nowaka bol vždy dôležitý kontakt s prírodou. Potvrdzujú to obrazy nočných dobrodružstiev alebo emóciami nabité pozorovania v lese, vnímanie krásy, ale aj obavy o jeho budúcnosť. Na prvý pohľad abstraktné formy tvoria prvky odpozorované z prírody, či je to pavučina vo vzduchu, steblo obilia zmietané vo vetre alebo svet malých lesných bytostí. Zaujímavé sú fantastické podoby obľúbených vtákov a kvetov s vôňou exotiky.

V cykle Záhrady je dôležitá tajomná atmosféra s bohatou symbolikou. Často sa objavuje divozel – symbol lásky a kvitnúci ružový krík spolu s nymfou a nenaplnenou láskou, alebo ovocný strom s postavou zrelej ženy plných tvarov, tak obľúbených autorom. Inde do záhrady, kde oddychuje nahá krásavica, vchádza cez pootvorenú bránku staroba ako svojrázne memento. Vo výbere sú diela z cyklov Poľovačky, Les, Vtáky, Poznania či Hory.

"V nich s ľahkosťou vyjadril vzdušnosť krajinných scenérií. Kresba plynie v oblých líniách a vytvára arabesky s množstvom detailov. Grafické techniky si autor začal osvojovať koncom 50. rokov 20. storočia. Od začiatku boli jeho práce mimoriadne zrelé. Bola to nielen istota kresby a znalosť techník, ale aj výtvarná koncepcia," charakterizuje ho Wilk.

Autor kombinuje reálne prvky s ireálnymi, figuratívne s nefiguratívnymi, skutočné tvary spája s vlastnými víziami. Prekračuje hranice reálneho a vniká do imaginárneho priestoru. Zakladá si svoj svet, kde sa môže jeho fantázia spontánne uvoľňovať. Vypracoval si osobitý štýl, ktorý nepripomína nijaký existujúci trend v umení.

Od roku 1968 tento katovický rodák (1939) prezentoval svoje diela na viacerých samostatných a kolektívnych výstavách v Poľsku i v zahraničí. Najvýznamnejšie z nich v poslednom období boli na medzinárodnom Trienále insitného umenia Insita 2004 v Bratislave a na Summer Exhibition, Royal Academy of Art, Londýn v roku 2011.

Výstava v Pezinku potrvá do 31. augusta.
 

Vyberte región